czwartek, 4 października 2012

Królowa jesieni.. DYNIA

               Dynia. Wszyscy znamy ją jako warzywo, mniej lub więcej używane w kuchni w zależności od preferencji "domowych biesiadników". Ja miłuję dynię miłością wielką i zachęcam bardzo do jej degustacji. Dynia jednak może być dekoracją stołu nie tylko w serwowanym Nam daniu. Niesamowita różnorodność barw, rozmiarów i  kształtów tego wdzięcznego "owocu" potrafi stworzyć niepowtarzalny klimat zarówno we wnętrzu jak i na zewnątrz Naszego domu.  Mając chwile czasu możemy pobawić się w dyniowy carving. Rzeźbienie w dyni na pewno będzie super zabawą dla dzieci i dla dorosłych. A efekty są oszałamiające. No i zbliża się Halloween... 
Jeśli jednak czas Nam nie pozwala lub nie jesteśmy fanami "świecących warzyw".. wykorzystajmy je do klasycznych dekoracji... lub do niekonwencjonalnych sposobów wykorzystania dyni ( jak np na pierwszym zdjęciu). Jestem pewna że jesienne spotkania ze znajomymi u Was w domu zrobią wrażenie, a komplementy znajomych będą dobrą motywacją na powrócenie do tej dyniowej tradycji w przyszłym roku. 


W sam raz na domowe, halloweenowe party


Swojsko ale elegancko..

Dynia w kropki..



Bardziej śmiesznie niż strasznie

Stylowo
Na kolorowo..ze smakiem

                       
Z dyniowym akcentem





                               
                              Niekonwencjonalne podanie zupy..dyniowej oczywiście


Dyniowa przeszkoda




Symetria..w jesiennych kolorach

"Pisanki malowane"

Absolutnie wykonalne

Szykowne dekoracje


Dyniowa sztuka dla wszystkich




Mrocznie?.. chyba nie..



Kreatywnie..



Otulona w bieli

Urocze









A na zakończenie tych "przesmacznych" zdjęć, moje ulubione sprawdzone przepisy :

Krem z dyni z pesto kolendrowym i krewetkami





Składniki, 4 porcje:
2 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
1 łyżka z górką tartego świeżego imbiru
1 płaska łyżka (lub mniej do smaku) posiekanej ostrej papryczki chilli
2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
2 szklanki gęstego purée z dyni
około 500 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Krewetki:
12 różowych (gotowanych) mrożonych krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pokrojonej w drobną kosteczkę pikantnej papryczki chilli
1 ząbek czosnku, pokrojony w drobniutką kosteczkę

Pesto z kolendry:
1 pęczek kolendry, same listki
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku, posiekany

Dekoracja: 
krążki czerwonej cebuli, listki kolendry


Przygotowanie:
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać imbir, papryczkę chilli i czosnek. Podsmażyć przez około 1 - 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać purée z dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy, gotować przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem, zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę kokosową i podgrzać.
  • Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć rozmrożone i osuszone krewetki, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem, pozostawiając kilka listków kolendry do dekoracji. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Zupę podawać z krewetkami (po 3 sztuki na 1 porcję) wraz ze smażoną papryczką chilli i czosnkiem. Polać pesto kolendrowymi, udekorować krążkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżej kolendry.




Ciasto dyniowe z wanilią i skórką mandarynki


Składniki:250 g (250 ml) musu z dyni*200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2 mandarynek
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy 250 g (250 ml).


Przygotowanie:
  • Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
  • Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
  • Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.



Serdecznie zapraszam na stronę, którą często odwiedzam i czerpię moje kuchenne inspiracje. http://www.kwestiasmaku.com






1 komentarz: