Dynia. Wszyscy znamy ją jako warzywo, mniej lub więcej używane w kuchni w zależności od preferencji "domowych biesiadników". Ja miłuję dynię miłością wielką i zachęcam bardzo do jej degustacji. Dynia jednak może być dekoracją stołu nie tylko w serwowanym Nam daniu. Niesamowita różnorodność barw, rozmiarów i kształtów tego wdzięcznego "owocu" potrafi stworzyć niepowtarzalny klimat zarówno we wnętrzu jak i na zewnątrz Naszego domu. Mając chwile czasu możemy pobawić się w dyniowy carving. Rzeźbienie w dyni na pewno będzie super zabawą dla dzieci i dla dorosłych. A efekty są oszałamiające. No i zbliża się Halloween...
Jeśli jednak czas Nam nie pozwala lub nie jesteśmy fanami "świecących warzyw".. wykorzystajmy je do klasycznych dekoracji... lub do niekonwencjonalnych sposobów wykorzystania dyni ( jak np na pierwszym zdjęciu). Jestem pewna że jesienne spotkania ze znajomymi u Was w domu zrobią wrażenie, a komplementy znajomych będą dobrą motywacją na powrócenie do tej dyniowej tradycji w przyszłym roku.
W sam raz na domowe, halloweenowe party |
Swojsko ale elegancko.. |
Dynia w kropki.. |
Bardziej śmiesznie niż strasznie |
Stylowo |
Na kolorowo..ze smakiem |
Z dyniowym akcentem |
Niekonwencjonalne podanie zupy..dyniowej oczywiście |
Dyniowa przeszkoda |
Symetria..w jesiennych kolorach |
"Pisanki malowane" |
Absolutnie wykonalne |
Szykowne dekoracje |
Dyniowa sztuka dla wszystkich |
Mrocznie?.. chyba nie.. |
Kreatywnie.. |
Otulona w bieli |
Urocze A na zakończenie tych "przesmacznych" zdjęć, moje ulubione sprawdzone przepisy : |
Krem z dyni z pesto kolendrowym i krewetkami
Składniki, 4 porcje:
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1 łyżka z górką tartego świeżego imbiru
• 1 płaska łyżka (lub mniej do smaku) posiekanej ostrej papryczki chilli
• 2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
• 2 szklanki gęstego purée z dyni
• około 500 ml bulionu warzywnego
• 250 ml mleka kokosowego
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1 łyżka z górką tartego świeżego imbiru
• 1 płaska łyżka (lub mniej do smaku) posiekanej ostrej papryczki chilli
• 2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
• 2 szklanki gęstego purée z dyni
• około 500 ml bulionu warzywnego
• 250 ml mleka kokosowego
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Krewetki:
• 12 różowych (gotowanych) mrożonych krewetek tygrysich
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka pokrojonej w drobną kosteczkę pikantnej papryczki chilli
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobniutką kosteczkę
Pesto z kolendry:
• 1 pęczek kolendry, same listki
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• skórka i sok z 1/2 cytryny
• 1 ząbek czosnku, posiekany
Dekoracja:
krążki czerwonej cebuli, listki kolendry
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać imbir, papryczkę chilli i czosnek. Podsmażyć przez około 1 - 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać purée z dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy, gotować przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem, zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę kokosową i podgrzać.
- Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć rozmrożone i osuszone krewetki, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem, pozostawiając kilka listków kolendry do dekoracji. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Zupę podawać z krewetkami (po 3 sztuki na 1 porcję) wraz ze smażoną papryczką chilli i czosnkiem. Polać pesto kolendrowymi, udekorować krążkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżej kolendry.
Ciasto dyniowe z wanilią i skórką mandarynki
Składniki:• 250 g (250 ml) musu z dyni*• 200 g masła
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• skórka starta z 2 mandarynek
• 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• skórka starta z 2 mandarynek
• 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
* aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy 250 g (250 ml).
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
- Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
- Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
- Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Serdecznie zapraszam na stronę, którą często odwiedzam i czerpię moje kuchenne inspiracje. http://www.kwestiasmaku.com
Uwielbiam dyniowe mordki :)
OdpowiedzUsuń